Serviciul "Colecție de artă şi hărţi" al Bibliotecii Naționale

Deschide cartea, ca să înveți ce au gândit alții; închide cartea, ca să gândești tu însuți. (Citat de Heyde)

Mărțișorul-crăișorul deschide porțile primăverii! 1 martie 2018

Filed under: Artă — arteharti @ 10:46

Legenda Mărțișorului

Demult-demult, în timpurile cele mai îndepărtate, a apărut pe pământ o floare plăpândă, cu petale albe ca zăpada, numită Ghiocel.

Când întâiele raze ale soarelui au străpuns norii căruți de zăpadă, pe costișa goală a dealului a răsărit gingașul Ghiocel. Frumasa și mărinimoasa zână Primăvara l-a ferit de geruri, dar răutăciosul Crivăț-Vifor-Negru a auzit de îndrăznețul Ghiocel și, înfuriat, a ieșit din bârlogul său de geață, cu gând să se răzbune pe curajoasa floare, care s-a încumetat să încalce legea împărăției frigului. Hainul  Crivăț a smuls din zbor o tufă de măcieș și aruncând-o cu ciudă, a înțepat degetul mic al luminoasei Primăveri. Picăturile de sânge purpuriu cădeau pe petalele albe ale Ghiocelului, trezind la viață firava floricică. Glasul zglobiu al Ghiocelului a răsunat peste văi și dealuri:

 – Bucurați-vă, oameni! Eu v-am adus Primăvara! V-am adus soarele și viața! De atunci a luat ființă o frumoasă tradiție la moldoveni: la fiecare început de primăvară, la 1 martie, oamenii își dăruiesc unul altuia mărțișoare, care se prind la piept și se poartă toată luna. Se zice că mărțișorul îți aduce dragoste și fericire.

Cu ocazia acestei frumoase serbări tradiționale, Serviciul Colecție de artă și hărți al BNRM va oferă o vizionare a câteva imagini desprinse din colecția de cărți poștale.

Alb și Roșu, culori îngemănate ca însăși stima și dragostea noastră pentru cei scumpi și apropiați…

-Oferiți mărțișoare!

Acest ritual secular a echivalat dintotdeauna cu un gest sincer de prețuire și simpatie, cu o sfioasă mărturisire de dor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s