Serviciul "Colecție de artă şi hărţi" al Bibliotecii Naționale

Deschide cartea, ca să înveți ce au gândit alții; închide cartea, ca să gândești tu însuți. (Citat de Heyde)

80 de ani de la nașterea lui Victor Ciutac, actor de teatru și film, regizor, Artist al Poporului din Republica Moldova, una dintre personalitățile de referință ale teatrului și cinematografiei naționale 22 ianuarie 2018

Filed under: Artă — arteharti @ 12:34
Tags: , , ,

Victor Ciutac (n. 12 Ianuarie 1938, Șirăuți, fostul județ Hotin, România, azi Republica Moldova – d. 18 ianuarie 2009, Iași) a fost un actor de teatru și film din Republica Moldova.

Victor_ciutac               Afis-TROITA-724x1024-237x160

A făcut studii la Institutul de Arte din Chișinău (1960-1964), fiind mai întâi actor la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți, apoi la Teatrul Pușkin din Chișinău. În 1994, când teatrului i s-a acordat numele lui Mihai Eminescu, Victor Ciutac era director al instituției.

În anii 70-80 a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din Moldova. În cariera sa de 45 de ani a jucat în numeroase roluri. Amintim spectacolele „Tata”, „Abecedarul”, „Pomul vieții” după piesele lui Dumitru Matcovschi, de asemenea „Io, Ștefan-Voievod”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Asociația femeilor emancipate din Belgrad”.

Victor Ciutac a realizat numeroase roluri în cinematografie. A debutat în „Poienile Roșii” în regia lui Emil Loteanu, film urmat de „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir”, „Bărbații încărunțesc de tineri”, „Calul, pușca și nevasta”, „Dansul efemer al dragostei”, „Povestea lui Făt-Frumos”.

A funcționat și în calitate de profesor la Insititutul de Arte, instruind o pleiadă întreagă de actori, nume mereu prezente pe scenele teatrale din Chișinău. Este deținător al unor importante premii, care atestă aprecierea înaltului său profesionalism.

Stabilit la Iași, împreună cu familia, Victor Ciutac, în ultimii ani ai vieții, s-a dedicat scrisului. Este autorul a doua volume „Exilați în umilință” și „Povestiri de-acasă” care radiografiază destinul unui om și al unui artist în căutarea identității.

Lista bibliografică a surselor expuse

Victor Ciutac / Ion Proca .- Chișinău, 2011

Victor Ciutac / Nicolae Bătrînu .- Chişinău, 1979

Victor Ciutac / Pavel Pelin .- Chişinău, 2007

Victor Ciutac : [in memoriam] / Andrei Porubin , 2009

Victor Ciutac – 60 : [grupaj de art.], 1998

Victor Ciutac a fost, este şi va rămâne în rândurile noastre / Timotei Scutaru , 2009

Victor Ciutac a părăsit scena vieţii / Irina Nechit , 2009

Victor Ciutac a revenit la „Mihai Eminescu” : [la un an de la trecerea în nemurire, în incinta Teatrului Naţ. „Mihai Eminescu” din Chişinău a fost instalat bustul marelui actor Victor Ciutac] / Victor Ursu, 2010

Victor Ciutac, o parte din sufletul teatrului… : [in memoriam] , 2009

Victor Ciutac, comemorat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău : [un an de la trecerea în nemurire] / Irina Nechit, 2010

Victor Ciutac, Exilaţi în umilinţă, Chişinău, 2006, 440 p. : Prezentare de carte

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s