Serviciul "Colecție de artă şi hărţi" al Bibliotecii Naționale

Deschide cartea, ca să înveți ce au gândit alții; închide cartea, ca să gândești tu însuți. (Citat de Heyde)

Eminescu în universul artelor plastice 18 ianuarie 2018

Filed under: Artă — arteharti @ 14:50
Tags: , , ,

  Scan10001    Picături nostalgice    Scan1

15 ianuarie, ziua naşterii marelui poet naţional Mihai Eminescu, fiind desemnat ca simbol al culturii române. Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani sau Ipotești – d. 15 iunie 1889, București) a fost un important prozator, dramaturg şi jurnalist, fiind catalogat de criticii literari drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la marile romantisme europene din secolul XVIII şi XIX, poetul şi-a asimilat viziunile poetice occidentale, creaţia sa aparţinând unui romantism târziu. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. Primele încercări în versuri datează din 1866, când i-a închinat profesorului său, dispărut prematur, poezia “La mormântul lui Aron Pumnul”, publicată într-o broșură omagială a elevilor gimnaziului, unde a semnat Mihai Eminovici. În același an, a debutat în revista Familia cu poemul De-aş avea. Prima poezie semnată de Eminescu a fost primită cu entuziasm de către directorul revistei, Iosif Vulcan, care i-a şi schimbat numele din Eminovici în Eminescu. La nouăsprezece ani a plecat să studieze la Viena. Eminescu figurează, fiind înscris la Facultatea de Filosofie a Universității vieneze, ca student extraordinar. Perioada studiilor la Viena (1869-1872) și la Berlin (1872-1874) este considerată una dintre cele mai importante în formarea personalității lui Mihai Eminescu.

Printre poeziile sale cele mai cunoscute, care i-au adus faima şi titlul de cel mai mare poet român se remarcă: Luceafărul, Mortua Est, Scrisoarea a III-a, Epigonii, Lacul, Singurătate, O mamă, Adio, Înger și demon, Melancolie, Dorinţa, Floare-albastră, Memento Mori, Strigoii, Odã (în metru antic), Mai am un singur dor, La steaua.

Valoroasa operă a poetului a fost și continuă să fie izvor de inspirație pentru numeroși artiști plasticieni, redând-o prin vraja culorilor…

Scan10002  IMG_20160113_131231

Cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, în serviciul „Colecție de artă și hărți” al Bibliotecii Naționale, este realizată o expoziție de albume-cărți, cu titlul „Eminescu în universul artelor plastice”. Expoziția cuprinde documente despre opera și viața marelui poet reprezentată printr-o întreagă colecție de albume de lucrări plastice, grafică, din colecția de cărți poștale este reprezentat bustul lui Eminescu în sculptură, iar pentru copii sunt  expuse o parte din cele mai colorate cărți cu povești și poezii, poeme, scrise de Mihai Eminescu și redate prin imagini-grafică de însemnați pictori.

La 168 de ani de la naşterea sa, Eminescu rămâne un exemplu despre cum să armonizezi tradiţia cu modernitatea, fiind, totodată, expresia absolută a culturii româneşti. Avem datoria de a transmite generaţiilor viitoare cultura, luată cu împrumut de la toţi cei care au consolidat-o. Anul Centenarului reprezintă cea mai bună ocazie să arătăm respectul cuvenit culturii şi să ducem mai departe conştiinţa şi identitatea românească.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s